Híreink

Szakmai tanulmányút Angliában és Skóciában

Az angliai Hinkley Point, illetve a skóciai Torness atomerőműben bővítették ismereteiket május közepén a Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás tagtelepüléseinek vezetői. A polgármesterek megismerkedtek egy atomerőműépítéshez kapcsolódó oktatási programmal is a Bridgewater College központjában tett látogatáson.
Virágzó repceföldek, majd az ezeket felváltó építési területek között vezet az út a dél-angliai Hinkley Point atomerőműhöz, ahol üzemelő és leállított blokkok szomszédságában folyik két újabb reaktor létesítésének előkészítése. Ellentétben a legtöbb angol reaktorral, itt nyomott vizes hűtési technológiát választottak, s ehhez a tengervizét használják fel. A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztő Társulás leendő blokkok telephelyére látogató küldöttségét David Eccles, kommunikációs igazgató fogadta.

skócia-3

Mint szavaiból kiderült a vendégek által látott építési munkálatok összefüggenek ugyan az erőműbővítéssel, de nem annak konkrét munkálatai: kamionparkoló, autóbusz állomás épül a telephely „bejáratánál”. Az autóknak nem itt, hanem távolabb, a közeli városban alakítanak ki parkolót, onnan majd buszokkal szállítják be a dolgozókat, fejtette ki a küldöttséget fogadó szakember, aki kollégái társaságában egy „kilátó pontra” invitálta a magyar delegációt. Bár még csak a földmunkák zajlanak, kialakítottak egy kisebb látogató központot, mert akárcsak a működő blokkok iránt, úgy a beruházás iránt is komoly az érdeklődés. – A területen az első kapavágás előtt komoly régészeti kutatásokat illetve állatmentő tevékenységet végeztek. Mind a borzoknak, mind a denevéreknek új élőhelyet alakítottak ki a felvonulási területen kívül és egy úgy nevezett Green Lane-t, azaz zöldsávot is meghagytak az ott lévő növényzet miatt. 12 ezer fát telepítettek, védősávot alakítottak ki, hogy az építési terület – ami egyébként jelenleg Európa legnagyobb építési területe – közelében élőket ne zavarja a munka, amely során 750 kamion fordul meg a telephelyen naponta, hatalmas, 100 tonnás teherbíró-képességű munkagépek mozgatják a földet, követ. A területen folyó patakot hétszáz méter hosszan föld alatt, csőhálózaton vezetik el – részletezte David Eccles a látogató épülethez tartva. Ott filmvetítéssel tarkított előadásában előbb arról beszélt, hogy a CO2 kibocsátás csökkentése, a lakosság és gazdaság számára olcsó energiaár biztosítása és az ellátásbiztonság növelése, energiafüggőség csökkentése indokolja az új atomerőművi kapacitás létesítését. Az a 3200 megawattnyi nukleáris kapacitás, amit a telephelyen létesítenek évente 10 millió köbméter széndioxid kibocsátást vált ki.

Az építéshez visszatérve a kommunikációs vezető beszélt arról, hogy csúcsidőben 5600 fő dolgozik majd a telephelyen. A számítások szerint, 1/3 saját otthonában lakik majd, 1/3 már meglévő kisebb-nagyobb szálláshelyeken, ötszáz főnek – akik a legnélkülözhetetlenebbek – a telephelyen alakítanak ki szálláshelyet, ezer embernek pedig a székhelytelepülésen. A szakemberigény kielégítésére nagyon komoly oktatási program indul, amit a TEIT küldöttség külön is tanulmányozott. A kommunikációs igazgató azt mondta, hogy a helyi szolgáltatások igénybe vétele mellett a legnagyobb előny a vállalkozások részvétele a létesítési munkákba. A beruházó EDF közvetlenül 160 vállalkozással szerződik, amelyek további alvállalkozókat vonnak be. A szolgáltatásokat nyújtó helyiekkel közvetlen kapcsolatot építenek ki, de ehhez összefogás létrehozását szorgalmazzák.

skócia-4

A kommunikációs igazgató a TEIT tagtelepülések vezetőinek kérdésére beszélt a biztonsági intézkedésekről és a kommunikációs programjukról is. Kifejtette, hogy nemcsak a telephelyen, hanem bevásárlóközpontban is működtetnek bemutató termet, illetve 24 órás telefonügyeletet, honlapot és a közösségi média adta lehetőségeket is kihasználják üzeneteik továbbítására. Országosan 55 százalék, helyi szinten 65 százalék a nukleáris kapacitás létesítésének támogatottsága. Utóbbi, aminek magas értékére a szakember nagyon büszke, két okra vezethető vissza: a helyiek megértették, náluk a biztonság áll a fókuszban, illetve tudják, hogy munka- és kiemelt kereseti lehetőséget nyújt az új erőmű. Az EDF és a környező önkormányzatok közötti kapcsolat jogilag szabályozott, ebben van például olyan elem, hogy a cég egy-két önkormányzati dolgozó bérét átvállalja. A cég az oktatási programhoz is hozzájárul.

Az atomerőművi telephelyen tett látogatás után járási, megyei vezetőkkel, kamarai képviselőkkel és a Bridgewater College vezető szakembereivel találkoztak a Paks környéki településvezetők, hogy megoszthassák egymással a felkészülés tapasztalatait. Az oktatási rendszert, amibe a szükséges szakemberállomány biztosításához diákok ezreit vonták be, Andy Berry iskolaigazgató mutatta be. Beszélt arról, hogy 770 céggel állnak kapcsolatban és nemcsak a nukleáris ipar számára képeznek szakembereket. Az utóbbi egyébként igen nagy kihívás, hiszen – mint példaként említette – lesz olyan időszak, amikor egyszerre 1200 vasbetonszerelőre lesz szükség, annyira, amennyi egész Angliában van. Éppen ezért nemcsak az iskolarendszerű oktatásra, hanem a felnőttképzésre, továbbképzésre is kiterjed a program, aminek finanszírozásába az erőműberuházó EDF is beszállt, s a kormányzattal is folynak az ugyanilyen témájú tárgyalások.

skócia-5

Mint elmondták, működik egy fórum a környékbeli érintettek részvételével, itt meg tudják vitatni a felmerülő kérdéseket, van egy járási szintű és nemzeti szintű fórum is. A Hinkley Point telephelyen zajló bővítés hosszú idő óta az első atomerőművi fejlesztés, ezért az előkészítés úttörő feladat. Alapjául szolgál az esetleges további projektek számára is fontos normák, jogszabályi környezet megalkotásának. Linda Middleton-Jones, a Somerset Chamber of Commerce, azaz Somerseti Kereskedelmi Kamara vezetője arról adott tájékoztatást, hogy kamarájuk kötött szerződést a beruházáshoz kapcsolódó ellátások biztosítására. Működtetnek egy regisztrációs rendszert, egy internetes oldalt, ezen keresztül jelentkezhetnek be a vállalkozók, akik beszállítói szeretnének lenni a projektnek. – Tisztában kell lenniük, hogy nagyon magas követelményeket támaszt egy ilyen beruházás – hangsúlyozta Linda Middleton-Jones hozzátéve, hogy minden jelentkező alkalmasságát megvizsgálják. Eddig 2500 cég regisztrált. A tartalmas, interaktív beszélgetés során a házigazdák az összefogás fontosságát hangsúlyozták.

A TEIT küldöttség Skóciában a Torness atomerőműben tett látogatást, amely más rendszerű, mint a paksi, hiszen nem nyomott vizes, hanem gázhűtésű, de sok hasznos információhoz jutottak itt is a településvezetők. Az erőmű kommunikációs szakembereinek kalauzolásával üzemlátogatáson vettek részt a két reaktorral működő, tengerparti fekvésű létesítményben, amelynek felépítése során nagyon ügyeltek arra, hogy a környezetet még látványával se szennyezze. Az épület szinte beleolvad a háttérbe, amivel meglepő harmóniában van. Ebben annak is komoly szerepe van, hogy távolból semmi sem utal arra, hogy itt egy energiagyár működik: az erőmű körül ugyanis eltekintve a közvilágítástól, nincsenek égbetörő villanyoszlopok, a vezetékeket a földbe süllyesztették. Az erőmű két blokkja két millió otthont lát el villamos energiával, a skót villamos energia igény egynegyedét biztosítja.

skócia-2

Bálint József elnök rendkívül hasznosnak értékelte szakmai útjukat, mert sikerült egy épülő erőmű előkészületeit megtekinteniük. Azt mondta, nagyon meggyőző volt a fegyelem, a szervezetettség, minden a helyén volt, mintha számítógépes vezérléssel működne. Példaként hozta fel azt, hogy egy teljesen elkülönített, másra nem használt látogató útvonalat alakítottak ki az építési területen. Az oktatással, helyi vállalkozások, települések bevonásával kapcsolatban hallottak is nagyon sok hasznos információt hoztak, hangsúlyozta. Kiemelte, hogy az állam nem hagyta magára a térségét, jól koordinált felkészítés zajlik, ami a szakemberképzésben a legmarkánsabb. A skót erőmű kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy most még ugyan nincs napirenden, hogy ott is új blokkokat építsenek, de mint lehetséges telephelyet számon tartják azzal együtt, hogy a meglévőnél modernebb, gazdaságosabb nyomott vizes technológiával számolnak.

skócia-1

Gáncs István alelnök is sok új tapasztalattal lett gazdagabb. Elsőként a Torness atomerőműben tapasztalt „steril” körülményeket, gördülékenységet említette. A rendet, fegyelmet, szemmel nem mindig látható, de mindig érezhető biztonságot és szervezetséget emelte ki. Ami viszont feltűnően sok volt, az a biztonságra, lojalitásra buzdító üzenet, amit hasonlóan a balesetvédelmi figyelmeztetésekhez lépten-nyomon olvasni lehetett az atomerőmű területén. A Dél-Angliában épülő erőmű kapcsán Gáncs István megjegyezte, hogy a kommunikációs vezető roppant elégedett volt a 65 százalékos támogatottsággal, ami legalább tíz százalékkal elmarad a hazai adatoktól. Arra is kitért, hogy jó, követendő példának tartja, hogy a térség összefogott, rendszeresek a fórumok a bővítés kapcsán, és az arra való felkészülés jogszabályi feltételeit is rendezik.

(Vida Tünde)