Híreink

Lakossági tapasztalatokra volt kíváncsi a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség

A radioaktív hulladék elhelyezéssel kapcsolatos lakossági tapasztalatok, vélemények megismerésének érdekében tartott hivatalos munkatalálkozót 2018. november 12-16 között a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ), a szervezet bécsi központjában.

Az eseményre meghívást kapott a Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatok Csoportja (GMF) is. A 14 ország több mint 100 önkormányzatát tömörítő szervezet képviseletében jelen voltak a Paksi Atomerőmű környezetében található Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás vezetői és több tagja is. A küldöttséget Dr. Bálint József a TEIT elnöke, Kalocsa polgármestere és Gáncs István alelnök, Tengelic polgármestere vezette.

A NAÜ külön figyelmet szentel arra, hogy megismerje a lakossági véleményeket a radioaktív hulladék elhelyezés témakörben, majd azokat összegyűjtve, kiértékelve ajánlások formájában fogalmazza meg a tagállamok részére.

Az elhangzott előadások alapján kijelenthető, hogy a nukleáris létesítmények tervezésekor, az azt követő üzemeltetés során, majd a radioaktív hulladék elhelyezéskor megkerülhetetlen a lakosság véleménye. Ezért a kezdetektől törekedni kell az érintett lakosság bevonására. A magyarországi gyakorlatról Dohóczki Csaba a GMF alelnöke számolt be, aki példaként hozta fel a Bátaapáti Lakossági Ellenőrző csoportot, amely évek óta példaértékűen végzi civil ellenőrzési munkáját, valamint azt, hogy a már üzemelő és a tervezett radioaktív hulladéktárolók közelében levő önkormányzati társulások tájékoztatási munkája akár az írott sajtóról, akár az internetes felületekről, vagy kábel tévécsatornákról beszélünk szintén követendő példa lehet több ország számára.

A találkozóval egy időben szervezte meg a GMF szervezet az éves közgyűlését. Ezen mind a négy magyarországi „nukleáris” önkormányzati társulás részt vett. A főtitkári éves beszámoló, a könyvvizsgálói jelentés valamint a költségvetés elfogadása után a jövő évi stratégiai tervet vitatta meg a tagság. A jövő évben a hangsúly továbbra is a tagok közvetlen tapasztalatszerzésén lesz, ezért 2019 júniusában Finnországban az Olkiuloto atomerőmű közelében levő önkormányzatok munkájáról tájékozódhatnak a tagok. A jövő évi GMF közgyűlés helyszíne a franciaországi Fessenheim lesz, ahol egy leállítás előtt álló atomerőműnél tanulmányozhatják a tagok a lakossági kapcsolattartást.

2019-ben tisztújítás várható a GMF-ben a jelenlegi elnök Roland Palmqvist és a főtitkár Mariano Vila d’Abadal – közel két évtizeden áttartó munkát követően – bejelentette visszavonulását.

A TEIT kezdeményezésére a közgyűlésen jelen volt Szvetlana Csurilova a Rosenergoatom kommunikációs igazgató-helyettese, aki az orosz atomerőművek és a környezetükben található önkormányzatok együttműködését mutatta be. Egyúttal a program végén jelezte, hogy az orosz önkormányzati társulás szívesen csatlakozna a GMF szervezethez a jövőben.