Híreink

Az online térben találkoztak a magyar és orosz atomerőmű körüli települések vezetői

Dr. Filvig Géza köszöntötte a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) elnökeként az orosz „Atomerőművek Elhelyezésére Szolgáló Területek Egyesületének” tanácsának résztvevőit, valamint a Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatok Csoportjának (GMF) képviselőjét. A találkozót online konferencia keretében bonyolították le a COVID19-re való tekintettel. A TEIT elnöke kiemelte az idei év nagymértékben különbözött az eddig megszokottaktól, azonban az emberek igyekeznek alkalmazkodni egy világjárvány okozta krízishelyzethez, amely alapjaiban változtatta meg az életvitelüket. Ismertette az ország járvánnyal kapcsolatos intézkedéseit, valamint Kalocsa város vezetése során szerzett tapasztalatait. Az elnök kiemelte: a járvánnyal kapcsolatos egészségmegőrzésre irányuló intézkedések mellett természetesen fontos kérdés a gazdasági problémákra is megtalálni a megoldásokat. Dr. Filvig Géza hangsúlyozta, hogy polgármesterként, valamint a társulás elnökeként is felelősséget érez a lakosok és a vállalkozások iránt. A tanácskozáson hozzáfűzte, reméli a válság elmúlásával újra együtt dolgozhatnak tovább a a térség fejlődéséért a társszervezetek.

A tanácskozás résztvevői beszámoltak országaik és településeik a koronavírus megfékezésével kapcsolatban tett intézkedéseikről, valamint azokról a gazdasági lépésekről, amelyek a járvány okozta nehézségeket célozza mérsékelni.

Gáncs István, a TEIT alelnöke beszámolt a társulás idei évéről, amelyet tagadhatatlanul átrendezett a pandémiás időszak. Munkatervüket mindig az aktuális intézkedésekhez igazítva látták el. Nem kis kihívás volt számukra így a 2020-as év feladatainak teljesítése, de a lehetőségekhez mérten ellátták azokat. A polgármesterek kölcsönösen megosztották egymással tapasztalataikat és tanácsokkal látták el egymást a TEIT-en belül is. Fontos lépés volt a védekezésben a lakossági maszkok osztása, valamint a napi friss információkat követően meghozott polgármesteri döntések. Az alelnök kiemelte, bíznak benne, hogy a vakcina megérkezéséig a lehető legjobban alkalmazkodnak a helyzethez és minél kevesebb áldozatot szed majd a járvány mind az emberi életek tekintetében, mind a gazdaságban.

Központi téma volt az online konferencián a digitalizáció fejlesztése, amely napjainkban még fontosabb téma az önkormányzatok városüzemeltetésében is. A SMART CITY és egyéb digitális településfejlesztési lehetőségeket vették górcső alá a konferencián megjelentek.

A tanácskozást aláírással zárták, amelyben a résztvevők a jövő évi együttműködést, a tervezett közös projekteket rögzítették.

Somodi-Solymos Eszter