Híreink

Vízre szállva ismerkedett a TEIT az atomerőmű működésével

Kivételes helyszínen tartotta a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) ellenőrző bizottsága a soron következő ülését. A találkozó fókuszában a Duna állt. Hajóról indultak tanulmányútra, hogy megismerkedhessenek a Paksi Atomerőmű folyón végzett vízhőmérési eljárásával. Nemcsak a helyszín volt különleges, hanem mint a bizottság megtudhatta: nemzetközi szinten is egyedi a mérési eljárás.

A vízen töltött idő alatt dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója fejezte ki örömét, hiszen munkájukat a nyitottság jellemzi és szívesen állnak rendelkezésre és válaszolnak meg minden kérdést. Az ellenőrző bizottság tagjai a hajóról figyelhették meg a víz hőmérését végző dolgozókat, mialatt Fenyvesi Csaba, a Külső Technológiai Osztály vezetője látta el információkkal a megjelenteket.
A Paksi Atomerőmű életét meghatározza a hatóságok által elrendelt hőmérséklet különbségkorlát, ami annyit jelent, hogy a befolyó víz hőfokánál maximum 11 C-kal lehet melegebb a kifolyó víz hőmérséklete. A másik fő szabály, hogy a kifolyó víztől meghatározott helyen a víz hőfoka nem lehet magasabb a megadott értéknél (30 °C). A Paksi Atomerőmű mindig az előírásoknak megfelelően, a hatóságilag megengedett értékekhez igazítva üzemelteti a négy blokkot és a jövőben sem változtatnak ezen a szabálykövető álláspontjukon. A kifolyó víz hőfokának abszolút értéke a meleg vízcsatornától 500 méterrel lejjebb lett meghatározva, így azon a helyen szükséges a szakembereknek a méréseket elvégezni.
A meghatározott keresztszelvényen végzett mérést a felkészült személyzet, a modern technológiának köszönhetően napjainkban még gyorsabban és hatékonyabban tudja elvégezni. A mérést nem egy ponton végzik el, hanem egy meghatározott útvonalon mért adatok összességéből állapítják meg a megjelölt szelvény hőmérsékletét. Fenyvesi Csaba elmondta: a beengedett víz melegebb, mint a Duna aktuális hőmérséklete, így ennek köszönhetően a mérést sem elegendő egy pontban elvégezni. A víztani sajátosság miatt több ponton szükséges azok elvégzése. Mindez óriási kihívás számukra, hogy a „hőcsóva” konkrét értékét mérjék. Ezért jelenleg egy speciális és alapos mérési módszert alkalmaznak, amelyet az illetékes hatóság is elfogadott.
A szakemberek a kifolyó melegvíz „csóvájának” szélébe állnak csónakjukkal, ahonnan az eszközeikkel két mélységben mérnek: 50 és 150 centiméteres mélységben. A csóván kijelölt útvonalat tízszer megtéve folyamatosan mérik a hőmérsékletet különböző pontokon. A kapott adatbázist összegyűjtik, statisztikailag elemzik és meghatározzák a megjelölt szelvény hőmérsékletét.
Ha a kapott érték nem nagyobb, mint 30 °C fok, akkor az erőmű üzemelése megfelel az elvárásoknak. Az atomerőmű életében még nem fordult elő, hogy túllépték volna ezt a határt, de ha bekövetkezne sem kellen kétségbe esni, hiszen megvan az erre előírt eljárási rend. Ha elkezdik megközelíteni ezt az értéket, akkor 29,5 °C-os hőfoknál jeleznek az ügyeletes mérnöknek. Figyelemmel kísérik és ha 29,6 °C-ot mérnek, akkor elkezdik a leterhelést. Egytized Celsius fokonként 60-70 megawattal terhelik le a blokkot. Tehát 30 °C-os érték közelébe már egy blokkot kivennének üzemből. Ezt a rendkívül szigorú szabályt eddig nem kellett alkalmazniuk. 2018-ban volt egy komoly melegedés, akkor megközelítették ezt az eshetőséget. Akkor néhány megawattal csökkenteni kellett a teljesítményt, hogy tudják tartani a 29,5 °C-os határértéket. A környéken horgászók, csónakázók beszámolói szerint még ebben a kivételes évben sem figyeltek meg semmilyen rendkívüli hatást az élőkörnyezetre vonatkozóan, sőt a melegvizes kifolyó környéke az egyik legkedveltebb helyszíne a pecázóknak.
A TEIT ellenőrző bizottsága számára ezek az információk kivételesen értékesek voltak, hiszen a helyszínen közvetlenül láthatták hogyan történnek a mérések. Továbbá közelről szemügyre vehették a hideg vízcsatorna környékét, ahol megtudhatták: a téli üzemeltetést jégtörők segítik. Az úgynevezett jégdugók kialakulását kerülik el az eszköznek köszönhetően, hogy a víz beáramolhasson az üzemeléshez szükséges hűtés biztosítására.
A nem mindennapi élményt követően a TEIT képviseletében megjelentek egyöntetűen összegezték: ismét nyílt, őszinte és közérthető információt kaptak a Paksi Atomerőmű üzemeltetéséről. Dr. Filvig Géza, a TEIT elnöke hangsúlyozta: az a nyitottság és együttműködés, amit tapasztalnak a nukleáris létesítmény részéről, példaértékű. A társulás településeit összefogó szervezet a múltban is jó párbeszédet folytatott, a jövőben is ezt tervezik megtartani, hiszen az itt élők tapasztalatai is azt bizonyítják: nemzetközi szinten is kiemelkedően biztonságosan üzemel a Paksi Atomerőmű. A hajóút során meggyőződhettek a természet szépségéről, a növény- és állatvilág gazdagságáról.

Somodi-Solymos Eszter