Híreink

TEIT vezetők Belgiumban

2018. április 10-12. között Belgiumban nukleáris szakmai programon vett részt a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) képviseletében Dr. Bálint József elnök és Gáncs István alelnök

.

A Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatokat tömörítő GMF szervezet programjában Dessel és Mol városok mellett található nukleáris kutatóközpont megtekintése és természetesen a helyi önkormányzat munkájának megismerése is szerepelt.

Megérkezéskor Kris van Dijck polgármester, a flamand parlament képviselője köszöntötte a vendégeket a desseli városházán. Tájékoztatást adott az önkormányzat tevékenységéről, a közelükben levő nukleáris létesítmény és az önkormányzat együttműködéséről és vázolta a belga energiapolitika jelenét és jövőjét.

A tájékoztatót követően a résztvevők busszal bejárták a települést. Megtekintették a város ipari parkját, a sport-és szabadidőközpontot végezetül a város határában nemrég épült kilátóból pedig a vidéket teljesen átszelő csatornarendszert is szemügyre vették.

A második napot a nukleáris kutatóközpontban töltötte a közel ötvenfős nemzetközi küldöttség. A nagyaktivitású radioaktív hulladék aktivitását csökkentő kutatási projekttel ismerkedtek először előadás keretében, majd a kifejlesztés alatt álló technológiát is megtekintették a kutatóközpontban. A program ezután a radioaktív hulladékok elhelyezéséért felelős cég látogatóközpontjában folytatódott, ahol a belga hulladéktárolási gyakorlatot mutatták be. Végezetül a vendégek a földfelszín alatt 250 méteres mélységben levő geológiai kutató laboratóriumban tettek látogatást.