Híreink

Spanyol erőműveket látogatott meg a TEIT küldöttsége

TEIT Szakmai út Spanyolországban

2018. május 21-27 között szakmai tanulmányúton vettek részt a TEIT települések polgármesterei Spanyolországban.

Többek között azért is esett Spanyolországra a választás, mert nagyon jó szakmai kapcsolat alakult ki a spanyol nukleáris létesítmények körüli önkormányzatokkal az elmúlt évek során. Ugyanis a Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatok Szövetségének (GMF) központja épp Spanyolországban található.

 

Hazánkhoz hasonlóan Spanyolországban is fontos szerepet játszik az atomenergia. Hét reaktor üzemel az országban és megközelítőleg 20 %-át biztosítják az ország a villamosenergia-termelésének.

A TEIT programjában két atomerőmű meglátogatása és az önkormányzatok vezetőivel való találkozás szerepelt. Elsőként a Vandellós Atomerőművet látogatták meg a polgármesterek Barcelona közelében. A leszerelés alatt álló Vandellós 1 blokkot nézték meg. A fókuszban az atomerőmű leszerelésének jelenlegi helyzete állt. Az erőmű épületeinek jelentős részét elbontották már. A kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékokat az ország déli részén Cordoba közelében az El Cabril nemzeti hulladéktárolóban került végleges elhelyezésre. A nagyaktivitású hulladékot ideiglenesen az erőmű területén folyamatos ellenőrzés mellett tárolják és később majd a központi nagy aktivitású hulladéktárolóba kerül. A tájékoztatót követően az üzemi területen tekintették meg a résztvevők. A létesítményt nukleáris technológiai központként is használják, számostréninget is szerveznek nukleáris szakemberek részére.

A területen található még a jelenleg is  üzemelő Vandellós 2, 1000MW-os nyomott vizes blokk. A közelben található egy 800 MW-os villamos teljesítményű gázturbinás erőmű, így elmondható, hogy Vandellós fontos energetikai központ Katalóniában.

A látogatás során jelen volt Mariano Villa d’Abadal a GMF főtitkára és Alfons Garcia, Vandellos polgármestere is, akikkel közös munkaebéden vettek részt a magyar polgármesterek.

A második szakmai programban a Cofrentes Atomerőmű meglátogatása szerepelt Valencia közelében. Az 1000 MW-os forralóvizes atomerőmű az országos termelés 3%-át biztosítja. Az elmúlt tíz év során a tulajdonos Iberdola cég jelentős összegeket fordított a létesítmény biztonságának és hatékonyságának növelésére. Ez részben annak is köszönhető, hogy az atomerőmű üzemidejének 20 éves meghosszabbítását készítik elő. A létesítmény látogatóközpontjában fogadták a polgármestereket, ahol évente több ezer látogató fordul meg.

Nagy hangsúlyt fektetnek a környező településekkel való kapcsolattartásra. Fontosnak tartják, hogy az erőmű környezetében élők minél több információval rendelkezzenek az erőmű tevékenységéről. Az erőmű körüli településeket a helyi adókkal és egyéb rendezvények, civil kezdeményezések magvalósulásával is támogatják.

A tájékoztatót követően a polgármesterek és a házigazdák az atomerőművek és az önkormányzatok spanyol és a magyar gyakorlatát vitatták meg.

A programot követően a polgármesterek látogatást tettek Cofrentes településen.

(fotók: Bedi Gyula)