Híreink

GMF ülés Brüsszelben

2019. március 21-én Brüsszelben tartotta  kibővített ülését az Nukleáris Létesítmények közelében levő Európai Önkormányzatok csoportja (GMF). Az ülésre meghívót kaptak a  GMF munkájában aktívan résztvevő magyar társulások vezetői is. A TEIT képviseletében Dr. Bálint József elnök és Gáncs István alelnök vett részt.

Az elnökségi ülés összehívásának oka az volt, hogy  2019. októberében új elnökség kerül megválasztásra. Elköszön a GMF szervezet két vezetője Roland Palmqvist elnök és  Mariano Vila d’Abadal, akik közel 20 éve meghatározták a szervezet működést. Az ülésen  a résztvevők arról tárgyaltak, hogy a jövőben miként működjön a GMF. A társulások vezetői megfogalmazták, hogy mit várnak el a GMF-től és milyen változásokat szeretnének a jövőben. Tárgyaltak a GMF szerepéről az Európai Uniós intézményekkel. Egyértelműen megfogalmazódott, hogy a  GMF-nek jövőben is képviselnie kell az önkormányzatok érdekeit az Uniós színtéren is.

A szervezet erőssége ugyanakkor az, hogy lehetőséget biztosít a tagoknak a közvetlen tapasztalatszerzésre. Szakmai programokat szervez 14 tagországában, ahol a polgármesterek közvetlenül tájékozódhatnak az egyes országok atomerőművének/radioaktív hull. tárolók és lakosságának a kapcsolatáról.