Híreink

GMF nemzetközi konferencia

GMF Közgyűlés és Szeminárium
2022. október 4-5. Borsele, Hollandia

A koronavírus járványt követően két év után nyílt lehetőség arra, hogy a Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatok Csoportja (GMF) ismét személyes részvétellel szervezze meg éves közgyűlését és az azt követő szemináriumot.

Magyarországot Dohóczki Csaba a GMF alelnöke, a TEIT részéről Romhányi Károly Gerjen polgármestere, Koch István titkár, az ITET részéről Lieszkovszki Gábor Rád és Makkos László Vácduka polgármestere képviselte.

A vendégeket Gerben Dijksterhuis Borsele város polgármestere, a GMF alelnöke köszöntötte, aki ismertette a két napos rendezvény programját. Örömét fejezte ki, hogy a tag társulások képviselői ismét személyesen oszthatják meg egymással tapasztalataikat.

A köszöntőt követően Pia Almström elnök asszony nyitotta meg a szervezet közgyűlését. Kiemelte, bár az elmúlt két évben valóban nem nyílt lehetőség a közgyűlés személyes megrendezésére, ugyanakkor a GMF vezetősége és a tagok digitális egyeztetéseken folyamatosan tartották a kapcsolatot.

A GMF elmúlt évi tevékenységéről Meritxell Martell főtitkár számolt be. A főtitkár ismertette azokat a nemzetközi rendezvényeket, amelyeken a GMF a lakossági álláspontot képviselte. Az USA-ban az új atomenergetikai fejlesztések és az azoknak helyt adó önkormányzatok kapcsolata, Svédországban az SMR (kis moduláris reaktorok) új technológia és annak a helyi közösségek számára jelentő kihívásai voltak a középpontban.

A GMF az elmúlt időszakban két Európai Uniós nukleáris programban vett részt.
Philip Mathews alelnök az EURAD (Európai Közös Program a Radioaktív hulladék Elhelyezésről) civil társadalom csoportjának volt tagja. Meritxell Martens főtitkár és Dohóczki Csaba alelnök az Európai Nukleáris Energia Fórum (ENEF) irányító bizottságában tevékenykedett az Európai Bizottság által 2022. november 10-11 Prágában megrendezésre kerülő rendezvény előkészítésében.

2021. november 25-én kibővített elnökségi ülésen tárgyalt a vezetőség a GMF jövőbeli tevékenységéről Barcelonában. 2022. május 16-18. között a szlovéniai Krsko adott otthont a GMF szakmai programjának, ahol a radioaktív elhelyezés témakörét járták körbe a résztvevők. A GMF folyamatosan szoros kapcsolatban van az Európai Uniós képviselőkkel, az Európai Bizottsággal, valamint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel (NAÜ), annak érdekében, hogy lakossági szempontokat és véleményeket vegyék figyelembe és vonják be a lakosságot a döntéshozatali folyamatokba.

2022. október 31. – november 4. között a NAÜ szervezésében szakmai találkozót szerveznek a nukleáris létesítményeknek helyt adó önkormányzatok számára. Több európai önkormányzat képviselője – köztük magyar polgármesterek is – jelen lesznek a rendezvényen.

A könyvvizsgálói jelentés és az éves jelenés elfogadását követően a GMF vezetőségének választására került sor. A közgyűlés újra bizalmat szavazott a jelenlegi vezetőségnek így Pia Alström elnök (Svédország), Dohóczki Csaba alelnök (Magyarország), Gerben Dijksterhuis alelnök (Hollandia), Phillip Matthew alelnök (Nagy-Britannia) és Meritxell Martens főtitkár (Spanyolország) újabb egy éven keresztül vezeti majd a GMF szervezetet.

A közgyűlést követően a vendéglátó Borsele település polgármestere beszélt az atomenergetika és az önkormányzatok kapcsolatának hollandiai gyakorlatáról. Elmondta, hogy a borselei atomerőmű további üzemidő-hosszabbítása napi renden van, illetve a holland kormány újabb atomerőmű építését tervezi.

A nukleáris létesítmények és az önkormányzatok közötti folyamatos kommunikáció az alapja az érintett felek jó együttműködésének. Ennek egyik speciális területe a balesetelhárítás. A veszélyhelyzetekre és azok elhárítására történő megfelelő készültség közös érdek. A balesetelhárítás hollandiai gyakorlatáról Edith van Reijden a térség biztonsági igazgatója, a témát érintő lakossági kommunikációról pedig Marco Brugmans a holland sugárvédelmi és nukleáris biztonsági hatóság elnök-helyettese beszélt.
Hollandia különleges helyzetben van, mivel az ország fekvése miatt annak jelentős része tengerszint alatt helyezkedik el, így az áradások ellen folyamatosan védekezniük kell. A találkozónak helyt adó Zeeland térséget speciális gátrendszerrel védik és folyamatos 24 órás szolgálatban figyelik a vízszint változását. A nukleáris létesítményekre vonatkozóan is kiemelt figyelmet fordítanak a lakosság védelmére, tájékoztatására. Rendszeresen tartanak balesetelhárítási gyakorlatokat, amelyekbe a polgárokat is bevonják. Mivel a holland-belga határ a közelben van, ezért a két ország közös programokat, gyakorlatokat is szervez. Az előadásokat követően a résztvevők közösen vitatták meg a tagországok különböző gyakorlatait, azt követően pedig megtekintették az árvízvédelmi gátrendszert.
A szakmai program második napján Hollandia nemzeti radioaktív hulladéktárolójában a COVRA-ban tettek látogatást a GMF tagok.Az állami tulajdonban levő társaság a Borsele város mellett található ipari parkban kialakított ideiglenes tárolóban kis-, közepes- és nagy aktivitású radioaktív hulladékot tárol. A felszíni tárolóban elhelyezett atomerőművi, intézményi és urándúsításból visszamaradó hulladékot száz évig tervezik a borselei helyszínen tárolni és azt követően kerülhet majd át a hulladék a mélységi tárolóba, amely helyszínének a kiválasztása még nem történt meg.A résztvevők a tájékoztatót követően látogatást tettek a tároló területén. Megtekintették a kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladéktároló épületét és végig sétáltak a nagy aktivitású hulladéktároló komplexum fogadó terétől egészen a tároló kutakat tartalmazó csarnokig. A nagy aktivitású radioaktív hulladék jelentős része a kiégett üzemanyagkazetták franciaországi reprocesszálását követően keletkezik.A polgármesterek, önkormányzati képviselők hasznos tapasztalatokkal gyarapodtak a két napos rendezvényen. A személyes tapasztalatszerzés jó alkalmat biztosított arra, hogy összehasonlíthassák a magyar és a holland gyakorlatot.