Híreink

GMF Közgyűlés és Szeminárium Luxemburgban

2015. október 5-én, Luxembourgban tartotta éves rendes közgyűlését a Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatok Csoportja (GMF). A rendezvényen a TEIT társulást Dr. Bálint József elnök, Gáncs István társelnök, valamint Koch István titkár képviselték. Az eseményen részt vett Dohóczki Csaba GMF alelnök és a Bátaapáti környékét képviselő TETT társulás delegációja. A vendégeket Roland Palmqvist elnök köszöntötte, majd a napirendi pontok elfogadását követően Mariano Vila d’Abadal főtitkár számolt be a GMF szervezet elmúlt egy évének a tevékenységéről. A főtitkár ismertette az érintett uniós szervezetek vezetőivel való egyeztetések eredményeit. Külön kitért az idei év június 2-3-án Pakson megtartott GMF konferencia sikerére, megköszönve még egyszer a szervezők munkáját. Ezután a résztvevők beszámolót hallgattak meg a GMF pénzügyi helyzetéről, a könyvvizsgálói jelentés eredményéről és a GMF szervezet 2015-16 évi stratégiájáról.

Luxemburg_2

Döntés születtet arról, hogy 2016. október 6-7 között Flamanville-ben, Franciaországban tartják a GMF Közgyűlését. 2016. június 2-3-án Östhammar településen Svédországban szerveznek konferenciát, ahol a radioaktív hulladékkezelés, elhelyezés lesz a középpontban. A Közgyűlés végén a tagok javaslatai alapján újraválasztották a GMF vezetőségét. A jelenlegi vezetőség további két évre szóló mandátumot kapott.

A közgyűlést követően Jean Claude Venchiarutti az EU radioaktív hulladék kezeléséért és leszerelésért felelős szervezet tisztségviselője ismertette tevékenységüket. Kiemelte, hogy jelenleg a radioaktív hulladékkezelés, elhelyezés témában beérkezett országjelentéseket értékelik, majd ezt követően vetik össze a jelentésben foglaltakat a helyszíni bejárások eredményeivel. Céljuk az, hogy a lakosság tájékoztatása széleskörű legyen az üzemeltetők tevékenysége pedig átlátható. Többek között a lakossági álláspontok jobb megismerése és a lakosság megfelelőbb tájékoztatása érdekében kerekasztal beszélgetéseket terveznek az Unió tagállamaiban. Ezt követően a GMF szervezet tagtársulásainak rövid beszámolója következett. Dr. Bálint József elnök és Gáncs István társelnök beszámoltak arról, hogy a Paksi Atomerőmű bővítése kapcsán folyamatos az egyeztetés a Paks II. projektcéggel és az illetékes kormányzati szervekkel. Fórumokra közmeghallgatásokra kerül sor, illetve megalakult a Társadalmi Tanács, amely a Paksi Atomerőmű körüli 41 települést tömöríti. A délután során a Párbeszéd a Radioaktív Hulladék-elhelyezésről GMF albizottságának a beszámolójára került sor.

A rendezvény jó alkalmat biztosított arra, hogy a tagok megosszák egymással tapasztalataikat, valamint nemzetközi kitekintést kapjanak az adott témában.

Luxemburg_1