Híreink

Brüsszelben tárgyaltak a TEIT képviselői

A radioaktív hulladékok végleges elhelyezése volt a kiemelt témája a Nukleáris Létesítmények Körüli Európai Önkormányzatok Csoportja, azaz a GMF Brüsszelben tartott soros ülésén. Magyarországot a Bátaapáti székhelyű TETT és a Paks környéki önkormányzatok alkotta TEIT képviselte. Dohóczki Csaba GMF alelnök azt mondta, azért választották helyszínül Brüsszelt, mert így lehetőséget nyílt uniós vezetőkkel való tárgyalásra.teit

A soros közgyűlés után EP képviselőkkel, az Európai Bizottság energiaügyi, radioaktív hulladékügyi és leszerelésügyi vezetőjével találkoztak az önkormányzati vezetők. Dohóczki Csaba arról számolt be, hogy bemutatva a GMF tevékenységét támogatást kértek rendezvényeik zökkenőmentes lebonyolításához. Ugyanakkor felajánlották a döntéshozóknak azt a lakossági véleményeken alapuló, önkormányzati és nukleáris környezetben végzett munka során felhalmozott tapasztalatot, amellyel a nemzetközi társulás rendelkezik.

A GMF tagjai úgy foglaltak állást, hogy azon üléseikre, amelyek nukleáris létesítmények közvetlen térségben zajlanak, uniós vezetőket is meghívnak, hogy azok közvetlenül szerezzenek tapasztalatot, ne csak a nemzeti jelentésekből ismerjék az atomenergia és hulladékkezelé s helyzetét.