Híreink

Beszámoló a GMF szakmai programjáról

 

Szlovákiát választotta a 2023. első félévi szakmai programjának helyszínéül a Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatok Csoportja (GMF). A rendezvénynek a Mochovce Atomerőmű adott otthont, ahol a résztvevőknek lehetőségük nyílt megismerni az atomenergia alkalmazás helyzetét Szlovákiában. A vendégek tájékoztatást kaptak az atomerőmű és a környezetében található települések együttműködési rendszeréről és a radioaktív hulladékok elhelyezésének gyakorlatáról is.

A szakmai találkozón 10 ország önkormányzati vezetői voltak jelen. Érkeztek tagok, többek között Csehországból Belgiumból, az Egyesült Királyságból, Hollandiából, Norvégiából, Spanyolországból, Svédországból, Szlovákiából, Szlovéniából és végül, de nem utolsó sorban Magyarországról.

Hazánkból mind a négy, nukleáris létesítményekkel kapcsolatban álló önkormányzati társulás (NyMTIT, ITET, TEIT, TETT) képviseltette magát.

A program a Mochovce Atomerőmű Látogatóközpontjában kezdődött, ahol Igor Gogora, Garamkálna polgármestere és Pia Alström a GMF elnöke köszöntötte a résztvevőket. Azt követőeb Martin Mraz vezérigazgató a szlovák villamosművek (Slovenska Elektrarne) tevékenyégét mutatta be. Előadásában részletesen beszámolt a beüzemelés alatt álló harmadik blokk indítási folyamatáról.

A vezető kiemelte, hogy az atomenergetika meghatározó szerepet játszik Szlovákia villamosenergia-ellátásában. A villamos energia közel 90 %-át atomerőművekben állítják elő, így biztosítva Szlovákia alacsony széndioxid kibocsátású, megbízható és gazdaságos áramellátását.

Ladislav Éhn mérnök a szlovák radioaktív hulladék kezelő társaság (Javys) tevékenységét mutatta be. A Mochovce Atomerőmű közelében található létesítményben mind az atomerőművekből, mind pedig az intézményekből származó kis aktivitású radioaktív hulladékot tárolnak. Érdekesség, hogy a nagyon kisaktivitású hulladékok felszíni tárolására kidolgozott technológiával az elhelyezett hulladékot 30 cm vastag agyag réteggel fedik be és a távlati terv szerint a tároló felsőrészét be fogják füvesíteni a jövőben.

A szakmai találkozón Gerben Dijksterhuis GMF alelnök, Borsele város polgármestere tartott tájékoztatót a holland település közelében tervezett új atomerőművi blokk létesítését érintő társadalmi párbeszéd kezdeményezésről. A polgármester elmondta, hogy Borsele város önkormányzata kezdeményezésére egy külső irodát bíztak meg azzal, hogy egy száz fős, előzetesen kiválasztott lakossági csoport esetében vizsgálják meg azt, hogy mi a véleménye a lakosoknak az atomerőmű bővítésével kapcsolatban. Melyek azok a gondolatok, felvetések esetleges félelmek, amely a tervezett új létesítményt érintően megfogalmazódnak az emberekben. A csoport egyesített véleménye alapján készülő tanulmányt az illetékes minisztérium részére fogják megküldeni.

Az előadásokat követően Robert Holy, kommunikációs vezető szervezésében a vendégek két csoportban látogatást tettek az atomerőműben. Megtekintették többek között a szimulátor központot, a turbinacsarnokot és az építés alatt álló 4. blokki reaktorcsarnokot. Végezetül radioaktív hulladék tároló létesítményben tettek egy rövid sétát.

A szlovákiai program ismét rámutatott arra, hogy a helyszínen szerzett közvetlen tapasztalat nagyon hasznos a tag társulások számára. A résztvevők feltehették kérdéseiket a szervezők felé és lehetőség nyílt az egyes országok közötti különböző gyakorlatok összehasonlítására.

A GMF őszi nagy rendezvényére 2023. október 18-án Bécsben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség központjában kerül sor és ekkor tartják meg a GMF szervezet éves közgyűlését is.

Készítette: Dohóczki Csaba