Híreink

A Paksi Társadalmi Tanács településein a megújult tájékoztató kamion

Az MVM Paks II. Zrt. interaktív tájékoztató kamionja 2015. szeptember 7-től megújult külső és belső tartalommal kezdi meg őszi-téli körútját a Paksi Társadalmi Tanács 41 településén.

kamion-1

A tájékoztató kamion a Debreceni Virágkarneválon

Az interaktív tájékoztató kamion 2009 óta járja az országot, eljuttatva hazánk távolabbi pontjaira is az atomenergiával kapcsolatos ismereteket eddig közel 230.000 látogató számára. A mobil kiállítás az elmúlt években számos nyári fesztiválon is részt vett, ahol fiatalok ezrei ismerkedhettek meg az atomerőművel és a Paks II. beruházással. A megújult interaktív kamion 2015 nyarán összesen 8 zenei és művészeti fesztiválon (például a VOLT-on és a Művészetek Völgyén) várta a látogatókat, akik részletes tájékoztatást kaptak az új blokkok létesítéséről.

A tájékoztató kamion belülről

A tájékoztató kamion belülről

A nyári fesztiválok pozitív tapasztalatai alapján döntés született a körút folytatásáról. Ennek eredményeként a megújult kiállítás 2015 szeptemberétől decemberig a Paksi Társadalmi Tanács összes települését meglátogatja. Az év végi körút első állomása szeptember 7-11. között Kalocsa, az érintett települések sorát pedig Paks zárja majd 2015 decemberében.

Az interaktív táblákon az érdeklődők számos információt találnak a hazai villamosenergia-rendszerről, a világ atomerőműveiről, a Paksi Atomerőmű jelenleg is üzemelő négy blokkjáról, a Paks II. projektről, az atomerőmű környezetében található élővilágról. A kiállításon megismerhetőek az új blokkok létesítésének fő mérföldkövei, a blokkok biztonsági paraméterei, az építés és az üzemeltetés környezeti és társadalmi-gazdasági hatásai, illetve több fotó is megtekinthető a Roszatom paksihoz hasonló építkezéseiről. A Pakson létesítendő blokktípus részletesebben is megismerhető a Roszatom magyar felirattal ellátott rövidfilmjének segítségével. A kiállításon megszerzett tudását bárki felmérheti a tesztgépek segítségével. A helyesen válaszolók ajándékban is részesülnek. Természetesen az eddigi évek során nagy népszerűségnek örvendő energiatermelő kerékpár ezúttal is kipróbálható, így bárki megtapasztalhatja, mekkora erőkifejtésre van szükség az egyes háztartási eszközök működtetéséhez. A kiállításon a Paksi Atomerőmű korábbi dolgozói adnak szakszerű válaszokat minden felmerülő kérdésre, aki pedig később szeretné még jobban elmélyíteni ismereteit, számos kiadvány közül választhat.

A tájékoztató kamion őszi-téli körútjáról a Társaság rendszeresen beszámol honlapján (www.mvmpaks2.hu), illetve Facebook oldalán (www.facebook.com/MVMPaks2).

Az interaktív kamion minden nap 8:00-12:00 és 13:00-17:00 között látogatható.

Az őszi-téli körút állomásai:

túra-1
túra-2
túra-3