Híreink

Flamanvilleben tanácskoztak a polgármesterek

 

 A franciaországi Flamanvilleben tanácskoztak 2016. október 5-7 között az Európai Nukleáris Létesítmények Körüli Önkormányzatok Szövetségének (GMF) képviselői. A GMF szervezet nagyon fontosnak tartja, hogy tagjai közvetlen tapasztalatot szerezhessenek a tagországok nukleáris iparáról, az alkalmazott technológiákról, s végül de nem utolsó sorban a nukleáris létesítmények és a lakosság közötti kapcsolattartásról.

A normandiai helyszín kitűnő választásnak bizonyult, hiszen a régióban üzemelő atomerőmű, beüzemelés előtt álló atomerőmű (EPR), radioaktív hulladéktároló és nukleáris üzemanyag reprocesszáló üzem is található.

Ennek is köszönhető az, hogy közel száz polgármester és önkormányzati tisztségviselő vett részt a programon. Spanyolország és Svédország mellett Magyarországról is szép számú érdeklődő volt jelen, köztük a Paksi Atomerőmű körüli TEIT, a Bátaapáti környékén levő TETT és a Püspökszilágyi tárolót körülvevő ITET társulások képviselői. Érkeztek még tagok Csehországból, Litvániából és Szlovákiából.

Az első napon a GMF éves közgyűlését tartották a cherbourgi városházán. A küldötteket Patrick Fauchon Flamanville polgármestere, a GMF korábbi elnöke köszöntötte, aki elmondta, nagy öröm számára, hogy már második alkalommal köszöntheti a GMF tagjait a térségben.

A közgyűlés napirendi pontjainak elfogadását követően Mariano Vila d’Abadal főtitkár a GMF szervezet elmúlt egy évének tevékenységét, a GMF gazdasági helyzetét, valamint a 2017-es évre vonatkozó terveket ismertette.

Kiemelte, hogy a GMF-nek a jövőben is az egyik legfontosabb feladata a közvetlen tapasztalatszerzés biztosítása tagjai részére. A főtitkár javaslata szerint 2017-ben egy találkozót egy európai fővárosban terveznek megrendezni, ahol a döntéshozók és a hatóság tagjai is részt vehetnek az eseményen. Míg egy másik alkalommal a helyi tapasztalatok megismerésére egy nukleáris létesítmény közeli régióban szeretnének konferenciát tartani.

A tervek szerint 2017. júniusában Litvániában Visaginas településen az ignalinai atomerőmű leállítását követő fejleményekről, különös tekintettel a radioaktív hulladék elhelyezés kérdésével ismerkedhetnek meg a GMF tagjai. 2017. októberében pedig Madridban lesz lehetőség a spanyol atomenergetika jelenlegi helyzetének feltérképezésére. Egyúttal Madrid adna otthont a 2017. évi GMF közgyűlésnek is.

Szó esett arról is, hogy a GMF továbbra is aktívan képviseli az önkormányzatok érdekeit az Európai Uniós fórumokon. 2017 tavaszán Brüsszelben egyeztet a GMF elnöksége az Energiaügyi Igazgatóság vezetőivel.

A rendezvény második napján a résztvevők a flamanville-i atomerőműbe látogattak. Először előadást hallgattak meg az építés alatt álló blokk kapcsán a térségben történt fejlesztésekről. Ezután üzemlátogatás következett, amelyen a vendéglátók az üzemi területi látogatás során külön bemutatták a fukusimai baleset kapcsán történő biztonságnövelő átalakításokat. Ez magában foglalja többek között a dízelgenerátorok magasba való áttelepítését, új védett vezetési pont kialakítását, valamint üzemzavari hűtővíz medencék kialakítását. A látogatás befejező részében lehetőség nyílt a beüzemelés előtt álló új EPR blokk külső épületrendszerének a megtekintésére.

dsc_3155

A zárónapon a Le Hague nukleáris üzemanyag reprocesszáló létesítményt keresték fel a GMF tagok. Az üzem ötven éve működik. Ide szállítják a francia atomerőművek kiégett üzemanyag kazettáit újra feldolgozásra, de külföldről is fogadnak reprocesszálásra kiégett üzemanyagot. Az újra hasznosított un. MOX üzemanyag ismét felhasználható bizonyos atomerőművekben. A visszamaradó nagy aktivitású anyagokat üvegbe ágyazzák (vitrifikáció), majd vasbeton tároló konténerekben helyezik el. Az előadást követően a telephely megtekintése következett.

A három napos rendezvény jó alkalmat biztosított arra, hogy a résztvevők megismerjenek egy fejlett, a villamosenergia-termelését egyértelműen az atomenergiára alapozó és így alacsony szén-dioxid kibocsátású országot.
(Dohóczki Csaba)