Híreink

Támogató Nyilatkozat

slide_item_01

A Paksi Atomerőmű körüli 12 kilométeres térségben elhelyezkedő települések Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulása (TEIT) a 2017 nyarán tartott 25 éves jubileumi rendezvényén döntött arról, az ország nyilvánossága előtt is kinyilvánítja támogatását a paksi új atomerőművi blokkok létesítése érdekében.

A 13 települést összefogó társulásunk azzal a kitűzött céllal alakult 1992-ben, hogy őszinte, sokrétű párbeszéd alakulhasson ki az atomerőművel, és eredményesen érvényesíthessük a térség lakosságának reális igényeit a Duna mindkét partján. A TEIT csaknem 60 ezer magyar állampolgár érdekeit képviseli, tevékenységét a bizalomépítés és az együttműködés jellemzi. Társulásunk képviselői betekintést nyerhetnek az alkalmazott nukleáris technológia bármely pontjára, helyszíni társadalmi kontrollt végezhetünk, információkat gyűjtünk és terjesztünk, emellett saját sugárvédelmi környezetellenőrző rendszert is működtetünk. A TEIT és a Paksi Atomerőmű negyedszázados együttműködése már európai mintapélda.

A Paksi Atomerőmű az elmúlt 35 évben egyértelműen bebizonyította, hogy működése biztonságos, környezeti hatása elenyésző, szakembereinek felkészültsége és elkötelezettsége magas szintű. Mindezeknek köszönhetően a környező települések lakossága évtizedek óta él együtt az atomerőművel és támogatja annak működését, valamint kapacitásának fenntartását.

Több évtizedes tapasztalatainkra támaszkodva, egyúttal figyelemmel a térség jövőjének fejlesztési és foglalkoztatási lehetőségeire, a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás támogatja az új atomerőművi blokkok felépítését és hosszú távú működését. Társulásunk települései továbbra is igényt tartanak az aktuális, az őszinte és a közérthető tájékoztatásra, az ellenőrzési lehetőségek fenntartására és kiterjesztésére, a kölcsönös tiszteleten és előnyökön alapuló együttműködés folytatására.

A TEIT megbízásából:

Dr. Bálint József, elnök